Praktische tips

Studievisum aanvragen

Studenten VisumZodra je aangemeld bent bij een universiteit in Amerika, moet je een F1 studievisum aanvragen. Hiervoor heb je een I-20AB formulier nodig, dat je krijgt van de universiteit. Daarna maak je een afspraak op de  Amerikaanse ambassade, en leg je uit dat je voldoende financiële middelen hebt om de studie te volgen (je hebt immers een studiebeurs), dat je toegelaten bent tot de universiteit en dat je een terugkeeradres (meestal het adres van je ouders) hebt. Het visum moet afgegeven zijn voordat je vertrekt. Een studievisum geldt normaal gesproken voor de hele studieperiode en daarna nog 60 dagen (na je laatste lesdag) als toeristenvisum.

Engelse test

Voordat je je kan aanmelden bij een Amerikaanse universiteit, moet je een TOEFL-test (Test of English as a Foreign Language) afleggen. Je kunt deze test vergelijkentoefl test met een CITO-toets, je kunt er niet voor zakken, maar je ‘algemene kennis’ én je kennis van het Engels wordt getoetst. Deze test, die je in Nederland aflegt, kost $ 245,-. De TOEFL-test is verplicht voor alle studenten van wie Engels niet de moedertaal is. Je moet jezelf aanmelden voor deze test op www.studenttests.nl/TOEFL. Je kunt deze test oefenen als je op deze link klikt.

 Verzekeringen

voetbalAls Nederlander heb je geen vaccinaties nodig als je naar Amerika reist. Je moet echter wel een ziektekosten- en aansprakelijkheidsverzekering nemen voordat je vertrekt, anders kun je namelijk een enorme schuld oplopen door een ziekenhuisbezoek. Het is erg belangrijk om goed verzekerd te zijn wanneer je in het buitenland gaat studeren.
Vaak bieden de universiteiten een ziektekostenverzekering aan, die alle buitenlandse studenten verplicht moeten afsluiten. Vergelijk het pakket met de zorgpakketten in Nederland. Zorg er voor dat je goed verzekerd bent in de de USA en sluit zo nodig een aanvullende verzekering af voor ongevallen, sport en repatriëring.
Kijk ook naar je aansprakelijkheidsverzekering. Amerikanen stappen gemakkelijker naar de rechter bij schade of conflicten, en schadevergoedingen zijn veel hoger dan hier. Zelfs als je een WA-polis hebt met buitenlanddekking, kun je beter even bij je verzekeraar nagaan of je dekking voldoende is voor je verblijf in Amerika.  Let op de duur én de hoogte (minstens 1 miljoen euro).

Reizen

Amerikanen reizen veel in eigen land. Er is daarom een uitgebreid netwerk voor treinen, bussen en vliegtuigen. Tussen veel steden rijden expresbussen, greyhoundbuszoals de Greyhound, waar je voor een redelijke prijs een kaartje voor kan kopen. De trein, vooral uitgevoerd door Amtrak, is duurder en rijdt niet zo vaak als de bus. Er zijn veel vliegmaatschappijen, zowel traditionele als prijsvechters. Het is vrij goedkoop om een eigen auto te kopen, sommige studenten doen dit dan ook. Je Nederlandse rijbewijs is hiervoor voldoende, je hoeft geen internationaal rijbewijs meer aan te vragen.

Werk

Vanwege de strenge immigratieregels in Amerika mag je daar als internationale student de eerste 9 maanden niet werken naast je studie, alleen een paar uur per week op de campus. Na de eerste 9 maanden mag je per week maximaal 20 uur per week werken naast je studie en in de vakanties fulltime.

werken op een campus

Werken op een campus